Ποιοι Είμαστε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΩΣΣΗ 1897 – 2023 | 126 Χρόνια Βιβλία με Ιστορία!

1897 Ιδρύονται οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΩΣΣΗ ως “Η Ένωσις των Ελλήνων Διδασκάλων” από τον Δρ. φιλόλογο Ιωάννη Θ. Ρώσση. Συγγράμματά του είναι: η Γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσης που εγκρίνεται ως επίσημο σχολικό εγχειρίδιο (1900-1910) και το Λεξικόν ανωμάλων ρημάτων της αρχαίας ελληνικής γλώσσης το οποίο μένει στην ιστορία με πάνω από 1.000.000 αντίτυπα και αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς φιλολόγων και εκδοτών. Το σπουδαιότερο έργο του είναι οι σχολικές μεταφράσεις που έγραψε και εξέδωσε για πρώτη φορά δίνοντας, μέσα από αυτές, την μέθοδο διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών που με παραλλαγές ακολουθείται έως τις ημέρες μας.

1922 Τιμάται με τον Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών από την Πολιτεία για την προσφορά του στην παιδεία.

1950 Οι γιοι του Νικόλαος και Σοφοκλής αναλαμβάνουν τον Εκδοτικό Οίκο. Δημιουργούν κάθετη παραγωγή με υπερσύγχρονο, για την εποχή, λιθογραφείο – βιβλιοδετείο. Συνεργάζονται με εξαίρετους φιλολόγους και εμπλουτίζουν την παραγωγή τους με πρωτοπόρες σειρές βοηθητικών βιβλίων για την Νέα Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία, σχολικά εγχειρίδια κατά την εκπαιδευτική αναμόρφωση «Παπανούτσου», ενώ επεκτείνονται και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εκδόσεις τους όπως το Λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας  και το  Αρχαία ελληνικά κείμενα του Γ. Παπανδρεοπούλου έχουν συμπληρώσει πάνω από 60 χρόνια ζωής και συνεχίζουν!

1960 – 1980 Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΩΣΣΗ κυριαρχούν στην εκπαίδευση τόσο που μένει χαρακτηριστική η φράση: «Όζει Ρώσση!» των καθηγητών όταν… δυσπιστούσαν για τις αμιγείς μεταφραστικές ικανότητες των μαθητών τους. Οι δε μαθητές, όταν ενηλικιώνονταν, έλεγαν: «Μάθαμε γράμματα με τον Ρώσση!»

1995 Η Ελένη Ρώσση, αφού εργάστηκε για 17 χρόνια σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης κοντά στον πατέρα της Νικόλαο, αναλαμβάνει τα ηνία του εκδοτικού οίκου έχοντας ήδη στο ενεργητικό της την αναμόρφωση των σχολικών βοηθημάτων, νέα φροντιστηριακά βιβλία αναφοράς για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως το 7000 Γλωσσικές Ασκήσεις, το Έκφραση- Έκθεση της Γ΄ Λυκείου,  το  Αλφαβητάρι παραγωγής κειμένων,  το Γλωσσάρι- Ζωντανεύω την καρτέλα μου για την Ε΄& Στ΄ Δημοτικού καθώς και την δημιουργία σύγχρονων παιδικών βιβλίων με επιλεγμένα θέματα και κορυφαία ποιότητα εικονογράφησης.

Βιβλία ξεχωριστά όπως το  Γιατί δεν κοιμάσαι, αρκουδάκι μου; το οποίο μεγάλωσε, τουλάχιστον, δύο γενιές παιδιών από το 1989 που εκδόθηκε ή  Ο μικρός κάστορας και η ηχώ  και  Το τραγούδι της φάλαινας που  συμπεριελήφθησαν στα Αναγνωστικά του Δημοτικού.

1998 Το Υπουργείο Πολιτισμού τιμά τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.ΡΩΣΣΗ για την μακροχρόνια προσφορά τους στην προώθηση και διάδοση του βιβλίου και στην δημιουργία νέων αναγνωστών.

2022 Εκατόν εικοσιπέντε  χρόνια κύλησαν από την πρώτη έδρα των ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΡΩΣΣΗ στην οδό Αφροδίτης στην Πλάκα έως σήμερα στην οδό Βύρωνος στον Άγιο Στέφανο… Από τα μεταλλικά γράμματα του τυπογραφείου μέχρι την offset και το desktop publishing… Από τις γραπτές παραγγελίες μέσω ταχυδρομείου έως το ηλεκτρονικό κατάστημα – eshop… άλλαξαν πολλά και οι Εκδόσεις μας παρακολουθούν τις  αλλαγές και προσαρμόζονται. Έτσι, εγκαινιάζουμε το ολοκαίνουργιο ηλεκτρονικό μας κατάστημα με ένα μοναδικό, πρωτότυπο βιβλίο-εφαρμογή, ένα E-Book Interactive Media για το αδίδακτο αρχαίο ελληνικό κείμενο με όλο το συντακτικό στο… ποντίκι σας και όχι μόνον!

Πολλά άλλαξαν. Πράγματι! Αυτό, όμως, που δεν άλλαξε είναι η αφοσίωσή μας στο σύγχρονο, πρωτότυπο, ποιοτικό βιβλίο ως αξία σωστής εκπαίδευσης και ο σεβασμός στη γνώση και στα πολύτιμα παιδικά όνειρα!